Quiche sa špinatom i šunkom

Quiche je slana francuska pita s prhkim tijestom koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Quiche sa špinatom i šunkom

01:30

Sastojci:

Podloga: 

Nadjev: 

Priprema

Podloga

1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslac i rukama umiješajte u mješavinu brašna i soli dok ne poprimi rahlu teksturu. Dodajte vodu i sve pomiješajte pomoću vilice. Ako je tijesto previše brašnasto, dodajte još malo vode. Zatim tijesto lagano mijesite rukama i oblikujte ga u kuglu. Kuglu od tijesta prebacite na radnu površinu, pritisnite rukama da dobijete oblik diska, omotajte plastičnom folijom te spremite u frižider na sat vremena.*

2. Nakon što ste izvadili tijesto iz frižidera, ostavite ga na sobnoj temperaturi 5 do 10 minuta. Radnu površinu lagano pobrašnite i izvaljajte tijesto pomoću valjka. Pažljivo ga prebacite u kalup za quiche, potiskujući ga pritom o dno i stijenke. Iznad ruba kalupa trebalo bi ostati 5 cm tijesta, ako postoji višak odrežite ga nožem. Pripremljeno tijesto u kalupu stavite u zamrzivač na 15 minuta.

3. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

4. Na tijesto stavite papir za pečenje i utege za pitu, a ako ne posjedujete utege poslužite se suhim grahom. Pecite tijesto 10 minuta. Pažljivo uklonite utege ili grah i papir za pečenje te pecite tijesto još 5 minuta. Izvadite tijesto iz pećnice i ostavite sa strane.

Nadjev:

*Punjenje možete pripremiti dok se tijesto hladi u frižideru sat vremena.

1. U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte nasjeckani luk i miješajte dok luk ne uvene. Dodajte češnjak i nasjeckanu šunku te pirjajte 2 minute. Zatim svemu dodajte špinat i peršin te pirjajte oko još par minuta, odnosno dok špinat ne uvene.

2. U zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, jogurt i papar dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Smjesi dodajte naribani cheddar i mješavinu špinata i šunke.

3. Punjenje pažljivo prelijte u kalup s tijestom

4. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 50 minuta. Lagano zabodite nož u quiche kako biste provjerili je li dovoljno pečeno.

5. Poslužite toplo.

Ostali recepti

Piletina punjena sirom i maslinama
Namaz od mascarponea i ružmarina
Juha od rajčice i crvene paprike
Namaz od batata i prosa
Smoothie bogat vitaminom C
Ljetna juha od kukuruza
Ukusne zapečene prokulice
Piletina s roštilja u marinadi od meda
© 2022 Zdravi recepti