Potplećnjak ili ribeye odrezak s madagaskarskim umakom
Odrezak od prvog rebra mnogima je najdraži komad mesa jer ima masnu sredinu koja osigurava sočnost mesa, a u kombinaciji s madagaskarskim umakom i povrćem daje savršeno uravnotežen i ukusan obrok.
500 g potplećnjaka (ili ribeye odreska) debljine cca 3 cm
2 dl maslinovog ulja
15 g maslaca
2 žlice crnog papra
2 češnja češnjaka
3 žlice zelenog papra
2 dl vinjaka (brandyja)
250 ml vrhnja
1 žlica crnog papra
4 žlice senfa
prstohvat soli
Priprema
Prije samog pečenja papirom za ruke uklonite višak masnoće s mesa. Zatim dodajte 2 žlice crnog papra i dobro utrljajte u meso.
Na vatri zagrijte maslinovo ulje i dodajte maslac. Kad se ugrije, stavite odrezak i pecite otprilike 4 minute sa svake strane, dok lagano ne porumeni. Smanjite vatru i ponovno okrenite odrezak s jedne i druge strane dok se ne pojave ružičaste kapljice, što znači da je srednje pečen.
Maknite s vatre i zamotajte u aluminijsku foliju dok pripremate umak.
Na istoj tavi dodajte još malo maslaca i maslinovog ulja, 2 češnja češnjaka i zeleni papar, promiješajte i ostavite da se kuha 1 minutu. Zatim dodajte vinjak (brandy) i kuhajte dok 2-3 minute, dok ne ispari.
Dodajte vrhnje i crni papar i kuhajte dok se umak ne zgusne, uz lagano miješanje. Na kraju dodajte senf, dobro izmiješajte da se sastojci sjedine i maknite s vatre.
Kušajte, dodajte sol i još papra po želji. Premjestite umak u posudu, na tanjuru poslužite topli odrezak, dodajte kuhano povrće i uživajte.