Božićna purica

Isprobajte recept uz koji će božićna purica ispasti savršeno hrskava izvana, a sočna iznutra.

Božićna purica Izvor slike: 123RF

05:00

Sastojci:

Priprema

  1. Puricu očistite iznutra i odrežite vrat. Dobro ju operite izvana i iznutra.
  2. Rastopite šećer i sol u četiri litre vode.
  3. Dodajte 2 narezane naranče, 2 narezana limuna, timijan i ružmarin.
  4. Uronite puricu u marinadu i pokrijte folijom. Ostavite da se marinira najmanje 4 sata.
  5. Puricu izvadite iz marinade i dobro operite izvana i iznutra. Obrišite ju te premažite izvana i iznutra mješavinom maslaca, soli i papra.
  6. Puricu napunite lukom, celerom, kriškama naranče, lovorovim listom, mrkvom i majčinom dušicom.
  7. Puricu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite sat vremena na 180°C prsima prema dolje. Tijekom pečenja puricu zalijevajte pilećim temeljcem kako ne bi bila suha.
  8. Nakon toga ju izvadite iz pećnice i okrenite, spustite temperaturu na 140°C i pecite još sat vremena.
  9. Posljednjih 20-ak minuta pečenja puricu prekrijte aluminijskom folijom.

Ostali recepti

Špagete sa srdelama
Zdravi keksi od zobi
Palačinke s hoisin piletinom
Varivo od špinata i slanutka
Smoothie za snižavanje tlaka
Kolač sa čokoladnom glazurom
Složenac od piletine i krumpira
Salata od quinoe i cherry rajčica
© 2025 Zdravi recepti