Dovedite duh japanske kuhinje pod Vaš krov
Sastojci:
1. Temeljito isperite rižu u hladnoj vodi dok ne postane bistra. Rižu stavite u lonac sa 300 ml vode. Uzavrijte i pokrijte poklopcem. Smanjite vatru na lagano kuhanje i kuhajte 10 minuta. Ugasite i lonac ostavite pokriven 10 minuta.
2. U maloj tavi lagano ugrijte rižin ocat, šećer i sol dok se šećer ne otopi. Kad je riža gotova, ulijte mješavinu octa i dobro promiješajte. Rižu premjestite na veću ravnu površinu (daska za rezanje ili veliki tanjur). Ohladite je da dobije sjaj.
3. Položite jedan list sushi nori na sushi prostirku (ako nemate prostirku, improvizirajte sa čvrstim materijalom tkanine koja je nešto veća od sushi norija) i razmažite polovicu ohlađene riže. Neka vam ruke budu vlažne (tako se riža neće hvatati na vaše ruke). Na najbližem kraju stavite pola lososa i pola krastavca.
4. Zamotajte rižu idimljeni losos. Ovlažite oštricu noža i narežite sushi na kriške debljine 2 cm. Ponovite postupak s preostalim sastojcima. Poslužite uz wasabi, soja umak i ukiseljeni đumbir.
Savjet kuhara
Za jeftiniju alternativu možete uporabiti konzerviranu tunu, izmiješanu s malo majoneze i malo nasjeckanoga mladog luka, kao nadjev. Sushi možete prigotoviti i sa svježim lososom.