Bezglutenske kesten pločice koje se ne peku

Kombinacija tamne čokolade, kestena i drugih orašastih plodova daje izvrstan, bezglutenski zalogaj koji ne deblja, a recept je pogodan i za vegane.

Bezglutenske kesten pločice koje se ne peku Izvor slike: 123RF

00:20

Sastojci:

Priprema

  1. U blender stavite pečene, očišćene kestene i proteine. Ako koristite kesten pire, onda ga stavite u blender i dodajte proteine. Lagano promiješajte pa dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije.
  2. Miješajte dok ne dobijete smjesu koja podsjeća na „mokri pijesak“. Ako vam je smjesa previše suha, dodajte vodu. Dodajte usitnjene orahe, bademe, pistacije ili druge orašaste plodove po želji pa dobro izmiješajte.
  3. Smjesu prebacite u pravokutnu plastičnu posudu i pritisnite rukama. Možete napraviti 4-5 debljih pločica ili više tankih pločica. Ako želite tanke, koristite veću posudu i jače pritisnite. Stavite u hladnjak na barem sat vremena.
  4. Prije nego što izvadite smjesu, rastopite tamnu čokoladu i ostavite da se kratko ohladi. Izvadite smjesu iz posude i narežite na pločice. Ubacite u čokoladu i dodajte veće komadiće orašastih plodova kao dekoraciju.

Ostali recepti

Tople palačinke od integralnog brašna
Juha od avokada i graška
Salata s orasima i lososom
Zobene pahuljice s jagodama, bademima i kikirikijem
Kremasta juha od tikvica
Pikantni meksički omlet
Pekmez od marelica
Jutarnji smoothie s limunskom travom
© 2024 Zdravi recepti