Sastojci:
- 250 g tjestenine (poput penne, rigatoni ili fusilli)
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- 500 ml mlijeka
- 200 g svježeg sira po izboru (npr. kremasti sir, mozzarella, cheddar)
- 100 g naribanog parmezana
- 1 čajna žličica suhog bosiljka
- 1 čajna žličica suhog origana
- Sol i papar po ukusu
- Maslinovo ulje (za premazivanje posude)
- Svježi peršin ili bosiljak (za posipanje)
Priprema
- U velikom loncu prokuhajte vodu, posolite je i kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne postane al dente. Ocijedite i stavite na stranu.
- U drugom loncu, na srednje jakoj vatri, otopite maslac. Dodajte brašno i miješajte 1-2 minute dok ne dobijete svijetlu pastu (roux).
- Postupno dodajte mlijeko u lonac s rouxom, neprestano miješajući kako biste napravili glatku smjesu. Kuhajte na srednjoj vatri dok se smjesa ne zgusne.
- Dodajte svježi sir i naribani parmezan u umak. Miješajte dok se svi sastojci potpuno ne otope i smjesa postane kremasta.
- U umak dodajte suhi bosiljak, suhi origano, sol i papar. Promiješajte da se začini ravnomjerno rasporede.
- U velikoj posudi za pečenje premažite dno maslinovim uljem. Dodajte kuhane tjestenine i prelijte ih pripremljenim umakom od sira. Dobro promiješajte kako bi se tjestenina ravnomjerno obložila umakom.
- Posipajte površinu tjestenine s dodatnim naribanim parmezanom.
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Pokrijte posudu za pečenje papirom za pečenje i stavite je u pećnicu.
- Pecite tjesteninu 20-25 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđa i vruća u sredini.
- Izvadite tjesteninu iz pećnice i pustite je da se malo ohladi. Posipajte svježim peršinom ili bosiljkom prije posluživanja.
Uživajte u ovoj ukusnoj zapečenoj tjestenini sa sirom koja će vas oduševiti svojom kremoznošću, bogatim okusom i zlatno smeđom koricom na vrhu. Poslužite je kao glavno jelo ili prilog uz svježu salatu.