210 g smrznutog ili svježeg voća po želji narezanog na tanke ploške (brusnice, borovnice, maline, jagode itd.)
1,5 dl vode (samo ako koristite svježe voće!)
1 žlica kukuruznog škroba
1 žlica svježeg narezanog bosiljka
1 žličica šećera
320 g brašna od cjelovitog pšeničnog zrna
150 g veganskog maslaca
3-4 dl ledene vode
prstohvat soli
Priprema
Zagrijte pećnicu na 190°C. Na vatri rastopite voće, vodu (samo ako koristite svježe voće!), bosiljak, šećer i kukuruzni škrob. Kuhajte 7-8 minuta uz povremeno miješanje dok se voće ne rastopi. Ostavite sa strane da se hladi.
U velikoj posudi izmiješajte brašno i sol, zatim dodajte maslac i gnječite ga vilicom dok se sastojci ne sjedine. Dodajite žlicu po žlicu ledene vode i miješajte dok se tijesto ne počne oblikovati. Tijesto treba biti vlažno, ali ne i ljepljivo.
Tijesto razvaljajte valjkom na laganoj površinu u obliku kvadrata, kruga, srca ili nekog drugog oblika po želji. Koristite list plastične folije preko tijesta kako biste spriječili pucanje i lagano postavite na papir za pečenje.
Žličicom vadite nadjev i stavite na sredinu tijesta, ostavljajući prostor oko ruba. Zatim stavite drugi dio tijesta preko nadjeva i čvrsto pritisnite prstima ili vilicom da nadjev ne ispadne.
Čačkalicom probušite jastučiće ili napravite maleni oblik u sredini da tijesto ne popuca i stavite u pećnicu na 20-30 minuta dok tijesto ne porumeni.
Gotove jastučiće ostavite da se hlade 5-10 min, pospite šećerom u prahu ili ukrasite po želji.