Zagrijte pećnicu na 170°C. U posudi električnim mikserom izmiješajte maslac ili margarin, zatim dodajte smeđi šećer i miješajte 3-4 minute. Dodaje jedno po jedno jaje dok miješate i kad se sastojci sjedine, dodajte ekstrakt vanilije.
U drugoj pomiješajte brašno, kakao, sodu i sol. Trećinu suhih sastojaka dodajte u prethodnu smjesu miješajući, zatim dodajte mlaćenicu i dobro izmiješajte. Kad dodate sve suhe sastojke i mlaćenicu, rastopite instant kavu u 2 dl vruće vode i po malo dodajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Dvije okrugle posude za pečenje nauljite i pospite brašnom. Tijesto podijelite na dva dijela, izlijte u kalupe i stavite da se peče 40 minuta. Kad izvadite iz pećnice, ostavite da se hladi 15-ak minuta, zatim izvadite na stalak.
Dok se kora peče, napravite glazuru. Najprije odvojite malo vrhnja za šlag, oko pola šalice. Na vatri zagrijte ostatak vrhnja za šlag, a u posudu prosijte kakao prah i dodajte instant kavu. Manji dio vrhnja izmiješajte sa šećerom dok se ne rastopi. Kad vrhnje dođe do vrenja, prelijte ga preko kakaa, dodajte i rastopljeni šećer i vrhnje pa sve dobro izmiješajte. Ostavite da se ohladi.
U ohlađeni kakao dodajte mascarpone i izmiješajte električnim mikserom. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, ali pripazite da ne izmiješate previše. Na ohlađenu koru stavite glazuru, stavite drugu koru i ponovno razmažite glazuru na vrh i sa strane. Ukrasite po želji, poslužite ohlađeno.