Sacher Torta za dijabetičare - ova izvrsna i popularna torta dolazi u novom obliku koji je prilagođena dijabetičarima, a tako ukusan i osvježavajuć da nećete primijetiti razliku.
Tijesto
10 dag brašna
14 dag margarina
15 ml tekućeg sladila bez energetske vrijednosti (koje se može kuhati) ili 5 žličica Eritrita, šećera od breze, Stevije, Ksilitola ili sl.
6 jaja
16 dag dijabetičke čokolade
½ vrećice praška za pecivo
15 dag marmelade od marelica za nadjev (nekoliko velikih žlica)
Preljev
0,5 dl mlijeka s 1% mliječne masnoće
15 ml tekućeg sladila bez energetske vrijednosti (koje se može kuhati), Eritrita, Stevije, šećera od breze, Ksilitola ili sl.
4 žlice gorke čokolade u prahu ili dijetne čokolade
Priprema
Žumanjke izmiješajte sa sladilom, izrađenim margarinom i rastopljenom čokoladom, a od bjelanjaka istucite čvrst snijeg. Žumanjcima dodajte snijeg i postupno dodavajte brašno i prašak za pecivo.
U nauljeni oblik za torte izlijte masu i pecite 30-35 minuta u zagrijanoj pećnici na 180°C. Još vruću tortu razrežite na dva dijela. Donji dio namažite marmeladom od marelica, poklopite gornjim dijelom i ostatkom marmelade premažite tortu izvana.
Stavite u hladnjak nekoliko sati i pripremite preljev.
Čokoladu, mlijeko i sladilo zagrijte dok se čokolada ne rastopi. Malo ohladite i kad se preljev počne zgušnjavati, prelijte ga po torti.
Tortu ohladite u hladnjaku, razrežite na 10 komada i poslužite.