Puding od prosa (allergy friendly) by Marija Matošin

Proso je lako probavljiva žitarica prepuna proteina, vitamina i minerala. Prikladan je za alergičare jer ne sadrži gluten. Ja ga najviše volim u slatkim varijantama, a danas vam pišem recept za puding od prosa u 3 verzije.

Puding od prosa (allergy friendly) by Marija Matošin Izvor slike: Marija Matošin

00:40

Sastojci:

Priprema

1. Proso stavite namakati u vodu (oko 4 h ili najbolje preko noći). Prije kuhanja ga operite i procijedite.

2. 400 ml mlijeka i 400 ml vode pomiješajte u posudi i stavite kuhati. Nakon što zakuha ubacite proso i uz miješanje kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta.

3. Ugasite vatru i pustite 5 minuta u poklopljenoj posudi da proso nabubri. Ohladite.

4. Proso podijelite na dva jednaka dijela i odvojite u dvije posude.

5. Tamnu čokoladu otopite na pari i dodajte kokosovo ulje. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi, da bude mlako.

6. Prvu polovicu kuhanog prosa ubacite u blender i dodajte 100 ml mlijeka. Miksajte dok se smjesa potpuno ne poveže i dok ne nestanu grudice. Tada dodajte otopljenu tamnu čokoladu i kokosovo ulje, kakao, datulje, 1 žlicu agavinog sirupa, malo soli i koricu ½ naranče.

7. Miksajte dok se sve ne poveže u homogenu gustu smjesu. Time ste dobili ČOKOLADNI PUDING.

8. Napunite posudice za serviranje do 1/3 visine i pustite da se hladi.

9. Drugu polovicu kuhanog prosa prebacite u blender i dodajte preostalih 100 ml mlijeka. Miksajte dok se smjesa potpuno ne poveže i dok ne nestanu grudice.

10. Bijelu čokoladu otopite na pari i maknite s vatre te dodajte kakao maslac. Miješajte dok se kakao maslac ne otopi i dok se sve ne poveže. Pustite da se malo ohladi, da bude mlako.

11. Sve preostale sastojke (osim malina) dodajte u blender. Miksajte dok se smjesa potpuno ne poveže i dok ne nestanu grudice. Time ste dobili PUDING OD KOKOSA I BIJELE ČOKOLADE.

12. Ovu smjesu podijelite na dva dijela. Jednom polovicom napunite posudice koje ste već punili s čokoladnim pudingom i pustite da se hladi.

13. U drugu polovicu smjese koja vam je ostala u blenderu dodajte smrznute maline. Miksajte dok se maline ne usitne i ne sjedine s kremom. Time ste dobili PUDING OD MALINA.

14. Punite posudice s trećim slojem pudinga od malina.

15. Dobro ohladite u hladnjaku, najbolje preko noći. Ukrasite po želji prije serviranja.

Ostali recepti

Smoothie od kurkume
Zobene palačinke s bananom i kikiriki maslacem
Quinoa s tikvicama
Božićni kuglof
Smoothie od špinata i jabuke
Pileća prsa u umaku od senfa
Kajgana s dimljenim lososom i kozjim sirom
Piletina u umaku od gljiva
© 2024 Zdravi recepti