Planetarno popularne tikvice u kombinaciji sa sirom, vrhnjem i hrskavom korom od oraha čine izvrstan recept kojeg možete poslužiti kao vegetarijanski obrok ili toplo predjelo.
3 tikvice (umjesto jedne tikvice možete iskoristiti bundevu)
1 luk
30 g maslaca
2 žlice višenamjenskog brašna
1 jaje
1 žličica senfa
30 g parmezana
80 g svježeg kravljeg sira
60 g kiselog vrhnja
2 dl mlijeka
2 žlice svježeg timijana
prstohvat soli
prstohvat papra
Priprema
Zagrijte pećnicu na 190°C pa započnite s korom. U blenderu usitnite orahe, prebacite ih u posudu pa dodajte brašno, sol i maslac i miješajte ručnim mikserom dok ne dobijete sitne komadiće. Zatim lagano dodajite vodu dok se tijesto ne formira.
Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i držite u hladnjaku najmanje sat vremena.
Tijesto izvaljajte i stavite u okrugli pleh. Vilicom probodite rupe i pecite i pecite 20 minuta. Kad izvadite iz pećnice, ostavite da se kratko hladi na sobnoj temperaturi.
Za to vrijeme napravite nadjev. U tavi rastopite maslac pa dodajte luk, kuhajte 10-ak minuta, dok se luk ne počne karamelizirati. Dodajte brašno pa mlijeko i vrhnje i miješajte dok se sve grudice ne rastope.
Dodajte parmezan i pola ribanog kravljeg sira pa miješajte dok se smjesa ne zgusne. Stavite timijan, senf, sol i papar, promiješajte i uklonite s vatre. Kad se ohladi, dodajte jaje.
Nasjeckajte tikvice i bundevu (ako koristite). Umiješajte povrće u smjesu (kad stavite jaje) pa sve skupa izmiješajte. Na koru izlijte nadjev, dodajte ostatak naribanog sira i stavite peći 20-ak minuta, dok sir ne porumeni.
Pitu možete rezati na kriške ili kocke, poslužite ohlađeno i ukrasite po želji.