Pita od tikvica i oraha

Planetarno popularne tikvice u kombinaciji sa sirom, vrhnjem i hrskavom korom od oraha čine izvrstan recept kojeg možete poslužiti kao vegetarijanski obrok ili toplo predjelo.

Pita od tikvica i oraha Izvor slike: Depositphotos

01:00

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 190°C pa započnite s korom. U blenderu usitnite orahe, prebacite ih u posudu pa dodajte brašno, sol i maslac i miješajte ručnim mikserom dok ne dobijete sitne komadiće. Zatim lagano dodajite vodu dok se tijesto ne formira.
  2. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i držite u hladnjaku najmanje sat vremena.
  3. Tijesto izvaljajte i stavite u okrugli pleh. Vilicom probodite rupe i pecite i pecite 20 minuta. Kad izvadite iz pećnice, ostavite da se kratko hladi na sobnoj temperaturi.
  4. Za to vrijeme napravite nadjev. U tavi rastopite maslac pa dodajte luk, kuhajte 10-ak minuta, dok se luk ne počne karamelizirati. Dodajte brašno pa mlijeko i vrhnje i miješajte dok se sve grudice ne rastope.
  5. Dodajte parmezan i pola ribanog kravljeg sira pa miješajte dok se smjesa ne zgusne. Stavite timijan, senf, sol i papar, promiješajte i uklonite s vatre. Kad se ohladi, dodajte jaje.
  6. Nasjeckajte tikvice i bundevu (ako koristite). Umiješajte povrće u smjesu (kad stavite jaje) pa sve skupa izmiješajte. Na koru izlijte nadjev, dodajte ostatak naribanog sira i stavite peći 20-ak minuta, dok sir ne porumeni.
  7. Pitu možete rezati na kriške ili kocke, poslužite ohlađeno i ukrasite po želji.

Ostali recepti

Voćna salata sa čipsom od cimeta
Svinjski kotleti u marinadi od đumbira
Tuna s makaronima
Složenac od špinata i artičoke
Topla peciva sa sušenim voćem
Svinjski ražnjići s ananasom i riža s grahom
Tjestenina s kavijarom
Muffini s grožđicama
© 2024 Zdravi recepti