Ukusna domaća pita od jabuka.
Sastojci:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Izmiješajte brašno, šećer i kockice maslaca. Dodajte žumanjak, prstohvat soli i 2-3 žlice hladne vode ili mlijeka. Oblikujte tijesto, zamotajte u prozirnu foliju i držite u frižideru najmanje 1 sat.
Karamelizirajte šećer dok ne dobije svijetlo smeđu boju. Prelijte slatkim vrhnjem i pustite da kuha 15 minuta. Dodajte sol i maslac, i neprestano miješajte. Smjesu izlijte u lim za pečenje. Kada se ohladi, izrežite na kockice.
Operite, oguliti i izvadite sjemenke iz jabuka. Izrežite ih na komade debljine 3 cm. Pospite jabuke narančinom korom i s dvije žlice soka od naranče. Dodajte kocke karamele.
Razvaljajte 2/3 tijesta na promjer od 28 cm. Stavite tijesto u kalup za tortu promjera 24 cm. Položite tijesto u kalup tako da i zidovi kalupa budu prekriveni tijestom. Dno na nekoliko mjesta ubodite vilicom. Pospite mljevenim keksima i stavite smjesu s jabukama.
Razvaljajte preostalo tijesto i izrežite ga na trake debljine 1 cm. Tijesto poslažite na kolač i premažite žumanjkom kojeg ste pomiješali s mlijekom.
Pecite 30 do 40 minuta.