Odlična pita za šestoro najdražih.
Sastojci:
Zagrijte pećnicu na 200 ° C. Podmažite lim za pečenje promjera 23 cm s maslacem.
Pomiješajte glatko brašno, sir i sol u zdjeli. Narežite tijesto na manje komade, sve dok smjesa ne počne izgledati na grubo izrezane krušne mrvice. Poprskajte sve hladnom vodom¸ a zatim miješajte mrvice sve dok se tijesto ne formira. Formirajte tijesto u čvrstu kuglu.
Podijelite tijesto na skoro iste polovice. Zatim uzmite veću polovicu i zarolajte ju na površini po kojoj ste posipali brašna u krug promjera 30 cm. Ovo tijesto će vam koristiti za popunjavanje lima za pečenje, s tim da ćete tijesto pustiti da pređe rubove lima i odrezati ga 1 cm nakon ruba.
Stavite jabuke, šećer, prašak za pecivo i cimet u jednu zdjelu i sve dobro promiješajte. Rasporedite smjesu s jabukama po tijestu.
Razvaljajte preostalo tijesto u 30 cm krug. Stavite ga na vrh smjese s jabukama, ali tako da ćete tijesto pustiti da pređe rubove lima i odrezati ga 2,5 cm nakon ruba. Zavrnite rubove tijesta zajedno tako da formiraju obod.
Zamutite žumanjak s jednom velikom žlicom vode te zatim s tim premažite vrh kore i obod.
Pecite pitu u pećnici na 45-50 minuta, sve dok jabuke ne budu mekane, a kora dobije zlatno smeđu boju.
Ohladite prije serviranja.