Ovako nešto još sigurno niste probali!
Sastojci:
U posudu ulijte malo mlake vode, otopite 1/4 šećera, dodajte 1 žlicu brašna, 3 žlice mlijeka i izmrvljeni kvasac. Posudu pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu neka se uzdiže. Kad se tijesto uzdignulo, dodajte preostalo brašno, maslac, žumanjca, cijelo jaje, koricu limuna, vrhnje, rum i soli te rukom ili električnom miješalicom izmiješajte da bude tijesto glatko i kompaktno. Izvadite iz posude te posudu pobrašnite, vratite tijesto, pokrijte krpom i ostavite da se uzdiže dok se ne udvostruči volumen.
Za to vrijeme pripremite nadjev.
Izradite jednoličnu smjesu tako da orahe prelijete mlijekom, dodajte rum, šećer, med, limunovu koricu, cimet i vanilin šećer. Po želji u nadjev možete dodati 2 žlice namočenih grožđica.
Uzdignuto tijesto na pobrašnjenoj dasci razvaljajte u pravokutnik, te okruglim šteherom izrežite krugove iste veličine.
Prvo tijesto namažite nadjevom i poklopite drugim koje također namažete nadjevom ali u sredinu stavite 1 kocku crne čokolade. Rubove tijesta spojite kako bi dobili vrećicu te zavežite trakicom od vanilije a sjemenke vanilije iskoristite za umak od vanilije kojim prelijete kolač. Vrečice položite u prethodno maslacem namazan lim, prekrijte krpom i pustite da se tijesto malo uzdigne.
Uzdignute vrećice stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 20-25 minuta na temperaturi oko 200 °C. Pred kraj pečenja tijesto premažite razmućenim jajetom kako bi dobili prekrasnu zlatnožutu boju.
Umak
U kotliću pomiješajte žumanjke i šećer, dodajte glatko brašno i zatim sve skupa dobro promiješajte.
Mlijeko i vaniliju zakuhajte, smanjite vatru i lagano kuhajte još 5 minuta.
Ostavite da se ohladi 1-2 minute, pa mlijeko prelijte preko žumanjaka uz neprestano miješanje. Lagano kuhajte i dalje neprestano miješajte, dok ne dobijete željenu gustoću.
Procijedite i miješajte sve dok para ne ispari, a zatim stavite u hladnjak.