U zamjenu za teške i često šećerom prezasićene deserte, donosimo recept za lagani marokanski kolač.
Sastojci:
Stavite cijele naranče u posudu s vodom i kuhajte 1 sat. Ako naranče neće ostati pod vodom, stavite mali lonac izravno na njih kako bi ostale uronjene. Izvadite naranče iz vode i ohladite, zatim ih razrežite na četvrtine i uklonite sjemenke. Odrežite vrh četvrtine naranče, gdje je bila stabljika i ubacite u blender. Miksajte dok ne pretvorite naranče u pire.
Zagrijte pećnicu na 160°C i papirom za pečenje obložite kalup promjera 21cm.
Pomiješajte pire od naranče, kardamom, ksilitol i jaja. Dodajte mljevene bademe, palentu, brašno i prašak za pecivo. Dobro pomiješajte i pecite 40 minuta.
Nakon 40 minuta, pospite kolač bademima i vratite ga u pećnicu na oko 25 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.
Poslužite kolač uz grčki jogurt.
Energetska vrijednost: