Izvor slike: Depositphotos
Sastojci:
- 4 tikvice, rezane po dužini
- 600 g špinata
- 400 g umaka od rajčice
- 1 luk, nasjeckan
- 4 češnja češnjaka
- 2 dl maslinovog ulja
- 20 g bosiljka, nasjeckanog
- 150 g ricotta sira
- 1 jaje
- 50 g parmezana
- 1 mozzarella, narezana
- 1 žlica peršina, usitnjenog
- prstohvat soli
- prstohvat papra
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 190°C. Na vatri zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i kuhajte 4-5 minuta dok ne porumeni. Dodajte češnjak i pecite na laganoj vatri.
- Dodajte umak od rajčice, sol i papar i kuhajte na 20-ak minuta, povremeno miješajući. Maknite s vatre, dodajte bosiljak i špinat i dobro izmiješajte.
- Na limu za pečenje rasporedite komade tikvica i pecite ih 7-8 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite da se hladi par minuta i uklonite papir za pečenje na kojem se pokupila tekućina iz tikvica.
- U posudi izmiješajte ricottu, parmezan i jaja. U lim za pečenje stavite umak, zatim poredajte tikvice i pospite sirom i ponavljajte dok imate sastojaka, a na vrh stavite naribanu mozzarellu. Pecite 30 min, izvadite da se kratko ohladi, pospite peršinom i poslužite.
Tikvice su idealne za mršavljenje jer su pune vitamina, magnezija, kalija, bakra i fosfora, a sadrže i omega-3 masne kiseline, cink i proteine.