Donosimo švedsku verziju slatkih peciva. Tradicionalno se poslužuje u prosincu, a možete ih raditi i tokom cijele godine.
Sastojci:
Zagrijte mlijeko, dodajte šafran i maslac. Ugasite vatru i pustite da smjesa postane mlaka.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, melasu, sol i kvasac, i napravite rupu u sredini smjese. Ulijte mlijeko s maslacem i jaje. Izmiješajte sastojke u ljepljivo tijesto, a zatim ga mijesite a radnoj površini s malo brašna, dok ne postane glatko i elastično (oko 10 minuta).
Stavite tijesto u lagano nauljenu zdjelu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite tijesto da se diže 1 sat. Tijesto podijelite na 12 jednakih dijelova. Pokrijte ostale komade tijesta prijanjajućom folijom kako bi izbjegli isušivanje.
Jedan komad tijesta razvaljajte u 30 cm dugački klip. Zarolajte krajeve tijesta do sredine, formirajući oblik slova „S“. Ponovite s preostalim tijestom.
Stavite peciva na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Ponovo prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se tijesto udvostruči. Premažite peciva umućenim jajetom i pecite na 200°C oko 15 minuta.
Energetska vrijednost: