Budući da je u ovo vrijeme teško naći kvasac u trgovinama, donosimo vam recept za lagan i ukusan beskvasni kruh, a sva 4 sastojka za pripremu sigurno već imate kod kuće!
Zamiješajte tijesto tako da najprije u posudu stavite brašno, sol i sodu bikarbonu. Zatim dodajte malo po malo neobranog mlijeka ili jogurta i rukama mijesite tijesto.
Ako vam je tijesto prerijetko, dodajte još brašna, a ako je previše brašna, dodajte još malo neobranog mlijeka ili jogurta. Nije određeno koje brašno morate koristiti, ali preporučuje se pola pšeničnog bijelog brašna, a pola integralnog, zobenog, raženog, heljdinog ili nekog drugog brašna po izboru. Razlog je taj što će bijelo brašno dobro povezati sastojke, a drugo brašno će dati okus kruhu.
Kad dobro izmiješate sastojke, oblikujte kruh u željeni oblik ili stavite u kalup i razrežite gornji dio. Obavezno stavite u pećnicu u roku od 2 minute jer pri samom miješanju sastojaka mlijeko aktivira sodu, a ako ostavite duže vani, tijesto će „pasti“.
Ukrasite sjemenkama suncokreta, sezama ili po želji. Pecite na 200°C 20-ak minuta, dok tijesto ne porumeni. Čačkalicom provjerite je li unutrašnjost pečena pa izvadite i ostavite da se kratko hladi prije rezanja.