Tko može odoljeti mirisu toplog kruha?
Sastojci:
Pomiješajte palentu i kipuću vodu. Dodajte melasu i ostavite da odstoji 5 minuta.
Mikserom izmiješajte cjelovito pšenično brašno, brašno za kruh (ili višenamjensko), kvasac i sol. Postepeno dodajte smjesu s palentom. Dobro izmiješajte (tijesto će biti ljepljivo). Pokrijte s plastičnom folijom i ostavite da odstoji 10 minuta.
Lim za pečenje nauljite i pospite brašnom. Tijesto oblikujte u okrugli kruh. Stavite u lim za pečenje, pokrijte plastičnom folijom i ostavite sa se diže 40 do 45 minuta.
Zagrijte pećnicu na 220°C. Neposredno prije pečenja, u plitku tavu s toplom vodom smjestite na najnižu policu u pećnici.
Kruh namažite smjesom bjelanjka i vode. Koristite oštar nož kako bi urezali dvije kose crte na vrhu kruha.
Pecite kruh oko 10 minuta. Izvadite ga i ponovno namažite smjesom bjelanjka i vode. Smanjite temperaturu pećnice na 200°C i pecite kruh 10 do 15 minuta. Ohladite i poslužite.
Energetska vrijednost:
Nutritivne vrijednosti:
142 kalorije
1 g masti
0 mg kolesterola
33 g ugljikohidrata
6 g proteina
3 g vlakana
299 mg natrija
192 mg kalija