Idealan kolač za dijabetičare
Sastojci:
Pomješajte brašno i suhi kvasac. Dodajte preostale sastojke pa sve umjesite mikserom prvo najmanjom, potom najvećom brzinom oko 5 minuta, tako da dobijete glatko tijesto. Ostavite tijesto da odstoji pokriveno na toplom mjestu, sve dok se vidno ne uveća. U međuvremenu podmažite tepsiju (40 x 30 cm). Zagrijte pećnicu. Tijesto blago pospite brašnom i još jednom promjesite na radnoj površini, razvijte ga na tepsiji.
Oljuštite jabuke, isjecite na četvrtke, očistite, isjecite na listiće i odmjerite 1,3 kg. Poredajte listiće gusto, malo preklopljene jedne preko drugih, preko tijesta.
Maslac ili margarin otopite u maloj posudi, samo otopite, ne smije se ugrijati. Dodajte jaje, voćni šećer, aromu, kiselo vrhnje, cimet i brašno. Pomoću metlice za snijeg sve dobro sjedinite u ujednačenu smjesu. Rasporedite glazuru pomoću žlice preko listića jabuka. Stavite da se peče.
Temperatura pečenja: Gornji i donji grijači: oko 180º C (prethodno zagrijati pećnicu) Topal zrak: oko 160º C (prethodno zagrijati pećnicu) Plin: stupanj 2-3 (prethodno zagrijati pećnicu).