100 g čokolade bez šećera (gorka, s većim udjelom kakaa)
400 g slanutka, neslanog
150 g sezama
2 dl sezamovog ulja
3 dl maslinovog ulja
2 dl vode
2 žlice šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Priprema
Napravite namaz od sezama (poznat i kao tahini). Na vrućoj tavi popržite sezam, bez ulja, ali stalno miješajte da vam sezam slučajno ne zagori jer će namaz imati gorak okus.
Kad sezam dobije zlatno-smeđu boju, maknite s vatre, stavite u blender i dodajte sezamovo ulje i sol. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako nemate sezamovo ulje, možete koristiti maslinovo.
Namaz od sezama stavite da se hladi. Za to vrijeme rastopite čokoladu na vatri, bez dodavanja šećera ili drugih sastojaka.
Slanutak izvadite iz konzerve i operite. U blender stavite slanutak, namaz od sezama, maslinovo ulje, sol, vodu, ekstrakt vanilije i šećer u prahu pa sve dobro izmiješajte.
Na kraju dodajte otopljenu čokoladu i miješajte još kratko, ali ne trebate brinuti ako vam ostanu sitni komadići. Humus možete poslužiti uz svježe voće, poput banana, jabuka ili jagoda, uz slane krekere i perece ili koristite kao kremu za desert po želji.