Horchata je tradicionalno i vrlo popularno meksičko piće, uz tequilu i Agua frescu, koje se radi od riže, a mogu mu se dodati različiti dodaci koji mijenjaju okus!
U blender stavite sirovu rižu i dobro izmiješajte dok se ne pretvori u tekućinu. Dodajte cimet, vaniliju (po želji) i koricu limete. Promiješajte i zatvorite u hermetički spremnik na sobnoj temperaturi i ostavite preko noći.
Izvadite iz spremnika, dodajte vodu pa sve skupa ponovo izmiješajte. Stavite u hladnjak na 2-3 sata dok se sastojci ne sjedine.
Po želji možete dodati i instant kavu, kakao prah ili orašaste plodove i sve skupa izmiješati. U vrč kroz tkaninu procijedite što je moguće više vode od riže.
Zatim u vrč dodajte vodu ili kokosovo mlijeko (ili pola-pola) i šećer, odnosno prirodni zaslađivač. Sve dobro izmiješajte i stavite u hladnjak. Prije posluživanja u čaše stavite led i ukrasite po želji.