Ovaj neobičan, zdravi kruh ima hrskavu koru i bogatu, mekanu unutrašnjost. Poslužuje se kao predjelo u Francuskoj uz domaći kozji sir i čašu slatkog crnog vina ili rosea.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Tikvicu narežite na tanke ploške ili kockice i spremite u hladnjak. Isto tako, narežite ili naribajte sir i kratko rashladite. Odmah odvojite par komadića tikvice i sira koje ćete kasnije staviti na kruh.
Na vatri dobro zagrijte tavu, stavite narezanu slaninu i pržite 3-4 minute. Dodajte tikvicu i sir i pržite dok slanina ne porumeni i tikvica ne omekša, povremeno miješajući. Maknite s vatre i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Za to vrijeme izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i papar u jednoj posudi, a jaja, mlijeko i ulje u drugoj. U posudi sa suhim sastojcima napravite rupu i dodajte mješavinu mlijeka, jaja i ulja pa rukama formirajte tijesto.
Kad se ohlade, u tijesto dodajte poprženu tikvicu, sir i slaninu. Nauljite kalup za kruh ili stavite papir za pečenje. Prebacite tijesto u kalup i dodajte komade sira i tikvice (koje ste prethodno odvojili) na vrh.
Pecite otprilike 45 minuta, dok kruh ne porumeni. Čačkalicom provjerite je li unutrašnjost dobro pečena i izvadite van. Ostavite da se hladi u kalupu 10-ak minuta. Narežite i poslužite toplo ili hladno, po želji.