Na visokim temperaturama najbolje je praviti lagana jela, a talijanska verzija tanke pogače s crnim maslinama i mediteranskim začinima idealna je zamjena za kruh, a definitivno je i ukusnija!
U mlaku vodu dodajte kvasac, izmiješajte i ostavite 10-ak minuta. U drugoj posudi izmiješajte brašno i sol. Kad se kvasac digne, dodajte mu šećer i 2 dl maslinovog ulja i dobro izmiješajte.
Smjesu s kvascem dodajte u brašno i miješajte ručnim mikserom na najmanjoj brzini i postepeno pojačavajte brzinu dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim izvadite tijesto, stavite brašno i razvucite rukama.
Zagrijte pećnicu na 220°C. Rukama dobro premažite tijesto s ostatkom maslinovog ulja, vratite u posudu i prekrijte s prozirnom folijom. Ostavite na toplom mjestu barem 1 sat, dok se tijesto udvostruči.
Tijesto nemojte ponovno valjati, samo ga premjestite u posudu za pečenje. Prstima pritisnite tijesto i na vrh prstima lagano zabodite cijele ili narezane crne masline pa pospite krupnu sol i ružmarin. Pecite 30-35 minuta dok focaccia ne porumeni. Izrežite i poslužite toplo.