Jedan od najpoznatijih ljutih umaka na svijetu možete pripremiti kod kuće. Samo je potrebno malo strpljenja dok umak fermentira.
Sastojci:
1. Nasjeckajte jalapeño i serrano papričice, ali tako da zadržite sjemenke i membranu. Stavite ih u blender te dodajte češnjak, smeđi šećer, sol i vodu. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
2. Prebacite smjesu u veliku čistu staklenku. Pokrijte plastičnom folijom te ostavite na hladno i tamno mjesto tijekom. Svaki dan promiješajte smjesu i pritom sastružite umak koji se hvata na stijenkama. Nakon miješanja ponovno zamotajte čistom folijom te vratite na tamno i hladno mjesto. Smjesa će postati puna mjehurića.
3. Nakon 3 do 5 dana, fermentiranu smjesu stavite u blender i dodajte ocat te blendajte dok ne postane glatko.
4. Zatim smjesu procijedite u lonac kroz sitno mrežasto cjedilo, ali tako da što više pulpe pogurate kroz cjedilo. Preostalu pulpu i sjemenke bacite.
5. Lonac sa smjesom stavite na laganu vatru često miješajući dok ne zakuha. Zatim kuhajte oko 5 do 10 minuta, odnosno dok ne dobijete željenu gustoću. Uzmite u obzir da će se smjesa još dodatno zgusnuti za vrijeme hlađenja.
6. Maknite lonac s vatre i pričekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi. Premjestite u staklene boce, hermetički zatvorite i pospremite u hladnjak.