Osvježevajuća čokoladna poslastica.
Sastojci:
Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite kalup za tortu promjera 23 cm.
Pomiješajte kavu i kakao dok ne dobijete glatku smjesu. Stavite na stranu.
Izmiješajte brašno, sol i sodu bikarbonu.
Istucite šećer i jaja da dobijete glatku i blijedo žutu smjesu. Umiješajte kiselo vrhnje i biljno ulje. Dodajte smjesu s brašnom i dobro promiješajte. Umiješajte kakao smjesu i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
Tijesto izlijte u kalup za tortu i pecite 25 do 35 minuta. Neka se torta 10 minuta hladi u kalupu, a zatim ju izvadite kako bi se ohladila u potpunosti.
Za glazuru, rastopite čokoladu na pari. Uklonite s topline i ostavite da se hladi 10 minuta. U drugu zdjelu, pomiješajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i med. Dodajte smjesu čokolade i miješajte dok ne dobijete kremu. Ako je potrebno, dodajte još meda kako bi postigli željenu slatkoću. Rashladite glazuru 15 minuta u hladnjaku.
Tortu horizontalno prerežite i donji biskvit namažite s oko 2/3 kreme. Stavite drugi biskvit na vrh i premažite cijelu tortu. Tortu do posluživanja držite u frižideru.