Austrijski desert Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn (Kajzeršmarn ili carski drobljenac) je autohtoni austrijski desert sličan palačinkama. Obožavao ga je i sam car Franjo Josip uz kojega se veže nastanak ovog jela.

Austrijski desert Kaiserschmarrn Izvor slike: 123RF

00:10

Sastojci:

Priprema

  1. Odvojite žumanjke i bjelanjke.
  2. Bjelanjke pomoću ručnog miksera istucite u snijeg
  3. U veliku zdjelu dodajte 2/3 šećera, brašno, prašak za pecivo, žumanjke, mlijeko, limunovu koricu i sok od limuna. Sve dobro pomiješajte dok smjesa ne postane glatka.
  4. U smjesu pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  5. U tavi na srednjoj vatri rastopite polovicu maslaca.
  6. Na tavu dodajte smjese toliko da pokrije dno, a da palačinka ne bude predebela.
  7. Poklopite tavu, te pecite oko 4 minute dok donja strana palačinke poprimi zlatno-smeđu boju.
  8. Okrenite palačinku, te ju natrgajte na komade pomoću dvije vilice (pazite pritom da ne oštetite tavu). Zatim prebacite palačinku na tanjur.
  9. Ostatak maslaca i šećera stavite u tavu u kojoj se pekla palačinka, te dodajte bademe i grožđice. Karamelizirajte na srednjoj vatri najviše 1 minutu, a zatim posipajte preko palačinke.
  10. Ukrasite šećerom u prahu.

Ostali recepti

Ledeni frape od kave po receptu Marthe Stewart
Tuna u korici od sezama
Smoothie za mršavljenje
Varivo od brokule i sira
Smoothie od jagoda, banane i jogurta
Smoothie od šumskog voća i ovčjeg sira
Salata od slanutka, piletine i špinata
Marokanska salata od piletine
© 2024 Zdravi recepti