Pita od jabuka

Ukusna domaća pita od jabuka.

Pita od jabuka

02:00

Sastojci:

Tijesto

 

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Izmiješajte brašno, šećer i kockice maslaca. Dodajte žumanjak, prstohvat soli i 2-3 žlice hladne vode ili mlijeka. Oblikujte tijesto, zamotajte u prozirnu foliju i držite u frižideru najmanje 1 sat.

Karamelizirajte šećer dok ne dobije svijetlo smeđu boju. Prelijte slatkim vrhnjem i pustite da kuha 15 minuta. Dodajte sol i maslac, i neprestano miješajte. Smjesu izlijte u lim za pečenje. Kada se ohladi, izrežite na kockice.

Operite, oguliti i izvadite sjemenke iz jabuka. Izrežite ih na komade debljine 3 cm. Pospite jabuke narančinom korom i s dvije žlice soka od naranče. Dodajte kocke karamele.

Razvaljajte 2/3 tijesta na promjer od 28 cm. Stavite tijesto u kalup za tortu promjera 24 cm. Položite tijesto u kalup tako da i zidovi kalupa budu prekriveni tijestom. Dno na nekoliko mjesta ubodite vilicom. Pospite mljevenim keksima i stavite smjesu s jabukama.

Razvaljajte preostalo tijesto i izrežite ga na trake debljine 1 cm. Tijesto poslažite na kolač i premažite žumanjkom kojeg ste pomiješali s mlijekom.

Pecite 30 do 40 minuta.

Ostali recepti

Bademovo mlijeko
Losos u umaku od trešanja
Banana Bread – kruh od banana
„Otrovne“ jabuke
Hrskavi oslić u sezamu
Pljeskavice od cvjetače i brokule
Salata od banane i cikorije
Osvježavajući ljetni punč
© 2025 Zdravi recepti