Ili ih obožavaju ili ih uopće ne podnose - špek fileki nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ljubitelji tradicionalne kuhinje uglavnom se svrstavaju u prvu skupinu i zaista uživaju u kombinaciji tripica i pikantnog umaka s rajčicom i lukom.
Sastojci:
Tripice skuhajte u vodi u koju ste dodali i sol, lovor, zrna papra i povrće. Kad su tripice kuhane ih procijedite, a vodu u kojoj su se kuhale nemojte baciti. Kuhano povrće pretvorite u kašu vilicom ili štapnim mikserom.
U loncu na masti popržite na kockice narezan hamburger. Dok otpusti masnoću mu dodajte nasjeckani luk, a zatim i narezani češnjak. Nakon što luk i češnjak omekšaju im dodajte kašu od povrća i na kockice narezani špek te sve zajedno pomiješajte i popržite. Dodajte mljevenu papriku, brašno i koncentrat rajčice. Miješajte dalje kako bi dobili zapršku. Svemu dodajte ocijeđene tripice te ih umiješajte u dobivenu zapršku, a na kraju dodajte vodu u kojoj su se kuhale tako da ih pokrijete. Kuhajte do željene gustoće i mekoće te po potrebi dodajte soli i papra. Dobar tek!
Otkrijte recept u originalnom obliku: Špek fileki
Za više klasičnih recepata poput ovog otkrijte Okusi hrvatske tradicije.