Fantom iz opere

Ovaj kolač će zavesti i one koji nisu ljubitelji čokolade!

Fantom iz opere

02:00

Sastojci:

Biskvit

Priprema

U veliku zdjelu dodajte jaja, žumanjak i šećer. Miksajte 7 do 8 minuta. Polako dodajte suhe sastojke i lagano miksajte. Dodajte biljno ulje i opet nastavite lagano miksati dok se sve ne izmiješa.

Zagrijte pećnicu na 175°C. Namastite i pobrašnite lim za pečenje dimenzija 25 x 25 cm.

U odvojenoj zdjeli pjenasto umiksajte bjelanjke. Postupno dodajte šećer i miksajte dok bjelanjci ne dobiju meke vrhove. Sada dodajte kukuruzno brašno i nastavite miksati dok se sve dobro ne izmiješa.

Dodajte bjelanjke u tijesto i dobro izmiješajte.

Ulijte tijesto u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici 35 do 40 minuta.

Kada se ohladi, izrežite kolač na 4 biskvita.

Krema

U 150 ml hladnog mlijeka umiješajte šećer, vanilin šećer i gustin. Ostatak mlijeka zagrijte i u njemu otopite čokoladu. Kad mlijeko prokuha, dodajte smjesu s gustinom i kuhajte 2 do 3 minute uz stalno miješanje. Kremu ohladite, a za to vrijeme izmiksajte maslac i šećer u prahu. Dodajte smjesu u kremu.

Glazura

Zagrijte slatko vrhnje. Dodajte nasjeckanu čokoladu i maslac. Miješajte smjesu dok se svi komadići čokolade ne otope i krema ne postane glatka i gusta. Dodajte kavu i dobro izmiješajte. Neka se ohladi na sobnoj temperaturi za kasniju upotrebu.

Stavite jedan dio biskvita i preko njega ravnomjerno stavite pola kreme. Stavite drugi sloj kolača preko kreme. Zatim stavite 1/4 glazure ravnomjerno na biskvit. Preko toga stavite 3 sloj biskvita i opet ravnomjerno stavite drugu polovicu kreme.

Posljednji dio biskvita i cijeli kolač premažite glazurom. Ohladite 30 minuta u hladnjaku prije posluživanja.

© 2025 Zdravi recepti