Nazad na početnu

Zapečena tjestenina sa sirom

Isprobajte ovaj nevjerojatno uzbudljivi recept za zapečenu tjesteninu sa sirom i dozvolite da se okusi spoje u nezaboravnom ali jednostavnom kulinarskom iskustvu.

00:45
4 osobe
Lako

Sastojci

  • 250 g tjestenine (poput penne, rigatoni ili fusilli)
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 200 g svježeg sira po izboru (npr. kremasti sir, mozzarella, cheddar)
  • 100 g naribanog parmezana
  • 1 čajna žličica suhog bosiljka
  • 1 čajna žličica suhog origana
  • Sol i papar po ukusu
  • Maslinovo ulje (za premazivanje posude)
  • Svježi peršin ili bosiljak (za posipanje)

Priprema

Priprema

  1. U velikom loncu prokuhajte vodu, posolite je i kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne postane al dente. Ocijedite i stavite na stranu.
  2. U drugom loncu, na srednje jakoj vatri, otopite maslac. Dodajte brašno i miješajte 1-2 minute dok ne dobijete svijetlu pastu (roux).
  3. Postupno dodajte mlijeko u lonac s rouxom, neprestano miješajući kako biste napravili glatku smjesu. Kuhajte na srednjoj vatri dok se smjesa ne zgusne.
  4. Dodajte svježi sir i naribani parmezan u umak. Miješajte dok se svi sastojci potpuno ne otope i smjesa postane kremasta.
  5. U umak dodajte suhi bosiljak, suhi origano, sol i papar. Promiješajte da se začini ravnomjerno rasporede.
  6. U velikoj posudi za pečenje premažite dno maslinovim uljem. Dodajte kuhane tjestenine i prelijte ih pripremljenim umakom od sira. Dobro promiješajte kako bi se tjestenina ravnomjerno obložila umakom.
  7. Posipajte površinu tjestenine s dodatnim naribanim parmezanom.
  8. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pokrijte posudu za pečenje papirom za pečenje i stavite je u pećnicu.
  9. Pecite tjesteninu 20-25 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđa i vruća u sredini.
  10. Izvadite tjesteninu iz pećnice i pustite je da se malo ohladi. Posipajte svježim peršinom ili bosiljkom prije posluživanja.

Uživajte u ovoj ukusnoj zapečenoj tjestenini sa sirom koja će vas oduševiti svojom kremoznošću, bogatim okusom i zlatno smeđom koricom na vrhu. Poslužite je kao glavno jelo ili prilog uz svježu salatu.