Nazad na početnu

Veganski voćni jastučići

Jastučići od tijesta punjeni voćem idealan su recept za tople proljetne dane!

00:50
4 osobe
Lako

Sastojci

  • 210 g smrznutog ili svježeg voća po želji narezanog na tanke ploške (brusnice, borovnice, maline, jagode itd.)
  • 1,5 dl vode (samo ako koristite svježe voće!)
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 1 žlica svježeg narezanog bosiljka
  • 1 žličica šećera
  • 320 g brašna od cjelovitog pšeničnog zrna
  • 150 g veganskog maslaca
  • 3-4 dl ledene vode
  • prstohvat soli

Priprema

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 190°C. Na vatri rastopite voće, vodu (samo ako koristite svježe voće!), bosiljak, šećer i kukuruzni škrob. Kuhajte 7-8 minuta uz povremeno miješanje dok se voće ne rastopi. Ostavite sa strane da se hladi.
  2. U velikoj posudi izmiješajte brašno i sol, zatim dodajte maslac i gnječite ga vilicom dok se sastojci ne sjedine. Dodajite žlicu po žlicu ledene vode i miješajte dok se tijesto ne počne oblikovati. Tijesto treba biti vlažno, ali ne i ljepljivo.
  3. Tijesto razvaljajte valjkom na laganoj površinu u obliku kvadrata, kruga, srca ili nekog drugog oblika po želji. Koristite list plastične folije preko tijesta kako biste spriječili pucanje i lagano postavite na papir za pečenje.
  4. Žličicom vadite nadjev i stavite na sredinu tijesta, ostavljajući prostor oko ruba. Zatim stavite drugi dio tijesta preko nadjeva i čvrsto pritisnite prstima ili vilicom da nadjev ne ispadne.
  5. Čačkalicom probušite jastučiće ili napravite maleni oblik u sredini da tijesto ne popuca i stavite u pećnicu na 20-30 minuta dok tijesto ne porumeni.
  6. Gotove jastučiće ostavite da se hlade 5-10 min, pospite šećerom u prahu ili ukrasite po želji.