5 tvrdo kuhanih jaja (mogu biti obojena, za dekoraciju)
Priprema uskrsne pogače
U velikoj posudi izmiješajte 250 g brašna, šećer, sol i kvasac. U posebnoj posudi zagrijte mlijeko i maslac dok se ne rastope i sjedine, a zatim dodajte u smjesu s brašnom.
Dodajte 2 jaja i preostalo brašno te sve dobro izmiješajte. Tijesto izvadite iz posude i valjajte dok ne postane glatko i elastično.
Lagano nauljite tijesto, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se tijesto diže sat vremena.
Kad se volumen udvostruči, podijelite tijesto na 2 jednaka dijela i ostavite ih da stoje 10 min. Izvaljajte svaki komad, podijelite na tri trake i napravite pletenice.
Prstima spojite pletenice u krug, kistićem stavite maslac na vrh i posipajte sezamom po želji. Prekrijte toplom kuhinjskom krpom i ostavite da stoji 45 minuta.
U već zagrijanu pećnicu na 175°C stavite pogaču i pecite otprilike 30 minuta, dok tijesto ne porumeni.
Kada je pogača gotova po želji u sredinu stavite obojeno jaje.