Nazad na početnu
Sastojci
- 800 g svinjskog buta
- žlica dijon senfa
- 2 žlice maslinovog ulja
- luk
- 2 režnja češnjaka
- 50 ml bijelog vina
- 120 ml vode
- lovorov list, vezica timijana, nekoliko listova kadulje
Priprema
Priprema:
- Svinjski but u komadu stavite u posudu, začinite soli i paprom, te dobro premažite senfom i maslinovim uljem. Meso ostavite na sobnoj temperaturi pola sata.
- Pećnicu zagrijte na 230 stupnjeva.
- Za to vrijeme prerežite luk i češnjak na pola, te ih poredajte po limu za pečenje. Zatim na to prebacite meso. Pecite 10 minuta.
- Dok je meso u pećnici, u manji lonac ulijte vino i kuhajte na srednjoj vatri. Nakon što zakipi pustite da kuha još 2 minute. Dodajte vodu, lovorov list, timijan i kadulju. Pričekajte da zakipi, te maknite s vatre.
- Meso izvadite iz pećnice i preko njega prelijte dobiveni umak.
- Vratite meso u pećnicu i pecite još 40 minuta na 180 stupnjeva. Svakih 10-15 minuta otvorite pećnicu i pomoću žlice podlijte meso umakom kako bi ono ostalo sočno.
- Kako biste provjerili je li meso gotovo upotrijebite kuhinjski termometar – temperatura u sredini mesa bi trebala biti između 68 i 70 stupnjeva. Ako je temperatura manja ostavite meso u pećnici još 10-ak minuta.
- Kada je meso gotovo izvadite ga iz pećnice i pokrijte aluminijskom folijom. Ostavite da tako stoji na sobnoj temperaturi još 10 minuta,
- Meso narežite i poslužite s povrćem.