Nazad na početnu

Sočne i mekane germknedle

Germknedle postale su zaštitni znak svakog adventskog sajma, a uz ovaj recept lako ćete ih izraditi i kod kuće.

01:30
4 osobe
Lako

Sastojci

Tijesto:

  • 500 g brašna
  • 50 g šećera
  • 30 g maslaca (sobna temperatura)
  • 1,dkg svježeg kvasca ili 7 g suhog kvasca
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli

Nadjev:

Umak:

  • 80 g šećera
  • 350 ml mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 2 žumanjka
  • 1,5 žličica gustina
     
  • Mljeveni mak ili šećer u prahu za posipanje

Priprema

Priprema:

  1. Kvasac pomiješajte s malo toplog mlijeka i čajnom žlicom šećera te ostavite na toplom da se digne.
  2. Pomiješajte brašno s prstohvatom soli, u sredinu dodajte kvasac.
  3. Pomiješajte u smjesu šećer, jaje, maslac i ostatak toplog mlijeka.
  4. Pažljivo miješajte dok ne dobijete ujednačenu glatko tijesto.
  5. Tijesto pokrijte i ostavite na toplom oko 40 minuta.
  6. Zagrijte mlijeko s mahunom vanilije.
  7. Pomiješajte žumanjke sa šećerom, dodajte gustin i malo hladnog mlijeka.
  8. Očišćenu mahunu izvadite iz mlijeka te dodajte smjesu od žumanjaka.
  9. Cijelo vrijeme miješajte smjesu na laganoj vatri dok se malo ne zgusne.
  10. Dignuto tijesto razvaljajte i podijelite na oko 12 jednakih dijelova.
  11. U sredinu svake knedle dodajte žličicu džema ili pekmeza te rubove zalijepite i rukama oblikujte okruglice.
  12. Knedle ponovno pokrijte i ostavite oko pola sata.
  13. Knedle u posudi na pari kuhajte oko 20 minuta. Knedle prilikom kuhanja narastu, stoga nemojte odjednom kuhati više od tri knedle kako se ne bi međusobno zalijepile.
  14. Servirajte ih tople, prelivene umakom od vanilije i posute mljevenim makom ili šećerom u prahu.

Vezani članci: