Nazad na početnu
Sastojci
- 90 g slanih pereca
- 100 g maslaca
- 220 g šećera u prahu
- 300 g tamne kuverture, 70% kakao
- 700 g svježeg sira
- 400 g kiselog vrhnja
- Prstohvat soli
- 8 jaja
- 70 g brašna
- 175 g tamne kuverture, 70% kakao
- 250 ml vrhnja za šlag
- 100 g šećera u prahu
- Prstohvat soli
- 2 bjelanjka
- 70 g kikirikija
Priprema
Priprema:
- Perece usitnite u blenderu te ih pomiješajte s 20 g šećera. U kalup promjera 26 cm raspodijelite malo maslaca te utisnite ravnomjerno usitnjene perece. U pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva u sredini pećnice pecite mješavinu 15 minuta.
- Otopite kuverturu i ostavite sa strane. Pomiješajte svježi sir, kiselo vrhnje, ostatak šećera i prstohvat soli dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
- Dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miješati. Na kraju postepeno dodajte brašno.
- Smjesu izlijte u kalup i pecite na 225 stupnjeva 10 minuta.
- Smanjite temperaturu na 90 stupnjeva i nastavite peći još 50 minuta. Pri tome nemojte otvarati pećnicu.
- Tortu ostavite narednih 2 sata u zatvorenoj pećnici. Nakon što je izvadite ostavite da se ohladi. Tortu izvadite iz kalupa i ostavite minimalno 4 sata, a najbolje preko noći u hladnjaku.
- Za ukras otopite kuverturu i kuhajte u vrhnju s 50 g šećera i s prstohvatom soli. Bjelanjke umutite.
- ⅓ toplog mješavine s vrhnjem dodajte u umućene bjelanjke i brzo pomiješajte.
- Na kraju bjelanjke dodajte u ostatak smjese te na blagoj toplini miješajte dok smjesa ne postane gusto kremasta. Ostavite da se smjesa potpuno ohladi.
- Ostatak šećera otopite na niskoj temperaturi, dodajte kikiriki i miješajte sve dok ne poprimi svijetlo smeđu boju. Kikiriki ostavite na kuhinjskom papiru kako bi se ohladio.
- Tortu premažite s ukrasnom smjesom i po njoj podijelite ušećereni kikiriki.