Nazad na početnu

Slatko-slana čokoladna torta od sira

Svježi sir u kombinaciji s gorko-slatkom čokoladom i hrskavim perecima stvara onu savršenu čoko tortu od sira.

23:00
4 osobe
Lako

Sastojci

  • 90 g slanih pereca
  • 100 g maslaca
  • 220 g šećera u prahu
  • 300 g tamne kuverture, 70% kakao
  • 700 g svježeg sira
  • 400 g kiselog vrhnja
  • Prstohvat soli
  • 8 jaja
  • 70 g brašna
     
  • 175 g tamne kuverture, 70% kakao
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 100 g šećera u prahu
  • Prstohvat soli
  • 2 bjelanjka
  • 70 g kikirikija

Priprema

Priprema:

  1. Perece usitnite u blenderu te ih pomiješajte s 20 g šećera. U kalup promjera 26 cm raspodijelite malo maslaca te utisnite ravnomjerno usitnjene perece. U pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva u sredini pećnice pecite mješavinu 15 minuta.
  2. Otopite kuverturu i ostavite sa strane. Pomiješajte svježi sir, kiselo vrhnje, ostatak šećera i prstohvat soli dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  3. Dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miješati. Na kraju postepeno dodajte brašno.
  4. Smjesu izlijte u kalup i pecite na 225 stupnjeva 10 minuta.
  5. Smanjite temperaturu na 90 stupnjeva i nastavite peći još 50 minuta. Pri tome nemojte otvarati pećnicu.
  6. Tortu ostavite narednih 2 sata u zatvorenoj pećnici. Nakon što je izvadite ostavite da se ohladi. Tortu izvadite iz kalupa i ostavite minimalno 4 sata, a najbolje preko noći u hladnjaku.
  7. Za ukras otopite kuverturu i kuhajte u vrhnju s 50 g šećera i s prstohvatom soli. Bjelanjke umutite.
  8. ⅓ toplog mješavine s vrhnjem dodajte u umućene bjelanjke i brzo pomiješajte.
  9. Na kraju bjelanjke dodajte u ostatak smjese te na blagoj toplini miješajte dok smjesa ne postane gusto kremasta. Ostavite da se smjesa potpuno ohladi.
  10. Ostatak šećera otopite na niskoj temperaturi, dodajte kikiriki i miješajte sve dok ne poprimi svijetlo smeđu boju. Kikiriki ostavite na kuhinjskom papiru kako bi se ohladio.
  11. Tortu premažite s ukrasnom smjesom i po njoj podijelite ušećereni kikiriki.