Nazad na početnu
Sastojci
- 400 g brašna
- 10 g kakao praha (nezaslađenog)
- 1 žlica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 240 g maslaca (120 za tijesto i 120 za kremu)
- 330 g bijelog šećera
- 2 jaja
- 2, 5 dl biljnog ulja
- 1 žlica bijelog octa
- 4 žlice ekstrakta vanilije
- 2, 5 dl neobranog mlijeka
- 3 žličice crvene boje za hranu
- 400 g kremastog sira
- 450 g šećera za glazuru
Priprema
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180°C. U posudi izmiješajte brašno, kakao prah, sodu i sol dok se ne sjedine.
- U drugoj posudi izmiješajte 120 g maslac i bijeli šećer, zatim dodajte jaja i nastavite miješati dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte ulje, ocat, 2 žlice vanilije, mlijeko i crvenu boju te dobro izmiješajte. Ako vam se ulje odvaja ne morate se brinuti jer će se sjediniti kad dodate suhe sastojke.
- U posudu dodajte suhe sastojke i miješajte pazeći da vam u tijestu ne ostane grudica. Pripremite dvije posude za pečenje, namažite ih maslacem ili uljem i dodajte kakao prah da vam se tijesto ne bi lijepilo.
- Tijesto jednako raspodijelite u dvije posude za pečenje i pecite 25-30 minuta. Provjerite čačkalicom u sredini smjese, ako se tijesto lijepi ostavite ga još nekoliko minuta. Izvadite i ostavite da se hladi
- U posudi izmiješajte preostalu polovicu maslaca, kremasti sir i 2 žlice vanilije i miješajte otprilike 3 minute. Dodajte šećer za glazuru i miješajte još 2-3 minute dok ne dobijete laganu smjesu. Ako vam se smjesa čini prerijetka, dodajte još malo šećera.
- Razrežite torte na pola i slažite jedan komad na drugi, stavljajući između red kreme. Namažite tortu po rubovima s kremom i ukrasite po želji. Ohladite, razrežite i poslužite.