Nazad na početnu

Povrtni temeljac sa Shiitake gljivama i Cordyceps prahom

Ovaj ukusni i zdravi temeljac s funkcionalnim gljivama možete koristiti za pripremu brojnih jela ili poslužiti kao juhu.

00:50
4 osobe
Lako

Sastojci

  • 2 žlice maslinovog ulja 
  • 4 manje glavice luka 
  • 8 režnjeva češnjaka 
  • 6 stabljika celera 
  • 1 stabljika komorača 
  • 3 mrkve 
  • 1 poriluk 
  • 2 lovorova lista 
  • vezica peršina 
  • 1 žličica timijana 
  • 100 gr shiitake gljiva 
  • sol 
  • papar 
  • 2 l vode 
  • 30 gr Cordyceps gljiva u prahu

Priprema

Priprema povrtnog temeljca sa Shiitake gljivama i Cordyceps prahom

  1. Celer, komorač, mrkvu i shiitake nasjeckajte, luk očistite i narežite na četvrtine, češnjak protisnite, a poriluk narežite na kolutiće.
  2. U većem loncu na srednjoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk, češnjak, komorač, celer, mrkvu i poriluk te sol i papar po ukusu. Pirjajte oko 5 minuta, a zatim dodajte shiitake gljive i pirjajte još 7 do 8 minuta.
  3. Svemu dodajte vodu, lovorov list, peršin i timijan. Smanjite vatru i kuhajte polu poklopljeno 50 minuta. Po potrebi dodajte još soli i papra.
  4. Na kraju dodajte prah kordiceps gljive.
  5. Nakon što je gotovo, temeljac možete poslužiti kao juhu ili procijediti i koristiti za daljnje kuhanje.