Nazad na početnu
Sastojci
-
Kora
- 70 g oraha
- 150 g višenamjenskog brašna
- 85 g maslaca
- 1-2 dl ledene vode
- prstohvat soli
-
Nadjev
- 3 tikvice (umjesto jedne tikvice možete iskoristiti bundevu)
- 1 luk
- 30 g maslaca
- 2 žlice višenamjenskog brašna
- 1 jaje
- 1 žličica senfa
- 30 g parmezana
- 80 g svježeg kravljeg sira
- 60 g kiselog vrhnja
- 2 dl mlijeka
- 2 žlice svježeg timijana
- prstohvat soli
- prstohvat papra
Priprema
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 190°C pa započnite s korom. U blenderu usitnite orahe, prebacite ih u posudu pa dodajte brašno, sol i maslac i miješajte ručnim mikserom dok ne dobijete sitne komadiće. Zatim lagano dodajite vodu dok se tijesto ne formira.
- Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i držite u hladnjaku najmanje sat vremena.
- Tijesto izvaljajte i stavite u okrugli pleh. Vilicom probodite rupe i pecite i pecite 20 minuta. Kad izvadite iz pećnice, ostavite da se kratko hladi na sobnoj temperaturi.
- Za to vrijeme napravite nadjev. U tavi rastopite maslac pa dodajte luk, kuhajte 10-ak minuta, dok se luk ne počne karamelizirati. Dodajte brašno pa mlijeko i vrhnje i miješajte dok se sve grudice ne rastope.
- Dodajte parmezan i pola ribanog kravljeg sira pa miješajte dok se smjesa ne zgusne. Stavite timijan, senf, sol i papar, promiješajte i uklonite s vatre. Kad se ohladi, dodajte jaje.
- Nasjeckajte tikvice i bundevu (ako koristite). Umiješajte povrće u smjesu (kad stavite jaje) pa sve skupa izmiješajte. Na koru izlijte nadjev, dodajte ostatak naribanog sira i stavite peći 20-ak minuta, dok sir ne porumeni.
- Pitu možete rezati na kriške ili kocke, poslužite ohlađeno i ukrasite po želji.
