Ova ukusna blagdanska pita je idealan završetak obroka.
Sastojci:
Pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslac i miksajte dok ne dobijete smjesu s grubim mrvicama. Dodajte vodu i izmiješajte.
Oblikujte tijesto u 2 kuglice, 1 neka bude malo veća. Zamotajte ih u plastičnu foliju i stavite na 30 minuta u frižider.
U međuvremenu, pripremite nadjev. Šećer, gustin i sol pomiješajte. Dodajte kruške i miješajte na laganoj vatri. Umiješajte brusnice i sok od limuna. Kada prokuha pustite da se u potpunosti ohladi.
Prethodno zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na lagano pobrašnjenoj površini, razvaljajte veći dio tijesta. Stavite tijesto u kalup za tortu. Neka kalup i oko rubova bude obložen tijestom.
Preostali dio tijesta razvaljajte i izrežite na trakice. Nadjev stavite u kalup, a na vrh poslažite trakice tijesta. Premažite ih jajem.
Pecite pitu 65 do 70 minuta ili dok kora ne dobije zlatnu boju.
Energetska vrijednost: