Nazad na početnu

Pita od krušaka i brusnica

Ova ukusna blagdanska pita je idealan završetak obroka.

02:00
4 osobe
Lako

Sastojci

  • Tijesto

  • 2 šalice brašna
  • 1 / 2 žličice soli
  • 100 g maslaca
  • 3 1 / 2 žlice hladne vode
  • Nadjev

  • 2 / 3 šalice šećera
  • 3 žlice gustina
  • 1 / 4 žličice soli
  • 1 kg krušaka, oguljenih i izrezanih na komade
  • 2 šalice brusnica
  • 1 žlica svježeg soka od limuna
  • 1 jaje

Priprema

Priprema

Pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslac i miksajte dok ne dobijete smjesu s grubim mrvicama. Dodajte vodu i izmiješajte.

Oblikujte tijesto u 2 kuglice, 1 neka bude malo veća. Zamotajte ih u plastičnu foliju i stavite na 30 minuta u frižider.

U međuvremenu, pripremite nadjev. Šećer, gustin i sol pomiješajte. Dodajte kruške i miješajte na laganoj vatri. Umiješajte brusnice i sok od limuna. Kada prokuha pustite da se u potpunosti ohladi.

Prethodno zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na lagano pobrašnjenoj površini, razvaljajte veći dio tijesta. Stavite tijesto u kalup za tortu. Neka kalup i oko rubova bude obložen tijestom.

Preostali dio tijesta razvaljajte i izrežite na trakice. Nadjev stavite u kalup, a na vrh poslažite trakice tijesta. Premažite ih jajem.

Pecite pitu 65 do 70 minuta ili dok kora ne dobije zlatnu boju.

Energetska vrijednost

370