Pekmez od marelica

Pripremite sami ukusni i zdravi pekmez od marelica kod kuće, bez konzervansa i dodataka.

Pekmez od marelica Izvor slike: 123RF

01:00

Sastojci:

*Obično ide upola manje šećera od količine marelica, no po želji slobodno dodajte manje ili više šećera.

Priprema

1. Marelice operite, očistite od koštica i narežite na što manje komade ili sameljite.

2. Usitnjene marelice stavite u lonac, dodajte šećer, nasjeckane štapiće vanilije i sok od limuna. Sve dobro promiješajte i ostavite tijekom noći na hladnom mjestu.

3. Lonac stavite na srednju vatru i kuhajte dok marelice ne omekšaju te povremeno miješajte. Kada su marelice omekšale kuhajte smjesu konstantno miješajući dok smjesa ne postigne željenu gustoću.

4. Pećnicu uključite na 100 stupnjeva. Vrući pekmez ulijte u čiste staklenke i stavite ih u pećnicu na 10 minuta. Zatim staklenke izvadite iz pećnice, čvrsto zatvorite čistim poklopcima i okrenite naopako. Staklenke ostavite na toplom mjestu dok se ne ohlade.

5. Nakon što se staklenke ohlade pekmez je spreman za konzumaciju. Preostale staklenke s pekmezom spremite na mračno mjesto.

Ostali recepti

Torta od badema i ribizla
Svinjetina i marelice u loncu
Tjestenina s povrćem
Cheesecake s prženim bademima, bananama i borovnicama
Lazanje sa piletinom
Osvježavajuća limunada s đumbirom
Teleći kotleti punjeni špinatom i pršutom
Rezanci od povrća s kozjim sirom
© 2025 Zdravi recepti