Odličan ručak za veliku obitelj
01:30
Sastojci:
1. Ribu očistite i operite, pa je stavite u veću posudu za kuhanje. Dodajte očišćeni i oprani luk, mrkvu i rajčicu u komadu. Očistite i operite korijenje celera i peršina, nasijecite na veće komade i dodajte u posudu. Dodajte korabu koju treba oguliti i nasjeckati na komade. Za kraj ubacite očišćeni češnjak, papar u zrnu i sol, maslinovog ulja i vino. Zalijte vodom do najviše 1,5 l i stavite kuhati. Kad zakuha, smanjite vatru, poklopite posudu i kuhajte do trenutka kad se riba skuhala (20 do 25 min). Juhu procijedite u veću posudu. Povrće iz juhe dobro propasirajte i dodajte u procijeđenu juhu. Kuhanu ribu pripremite za marinadu: odvojite glave i repove i svaku razdijelite na polovice. Polovice pažljivo očistite od kostiju i kože i posložite u posudu. Polijte sokom od limuna, maslinovim uljem i pospite s malo svježe mljevenog papra. Ovako pripremljenu ribu poslužite uz paštu-fažol.
2. Grah preko noći namočite u vodi (ili upotrijebite grah iz konzerve), ocijedite ga i isperite. U posudu s pripremljenom juhom stavite kuhati grah, dodajte papra u zrnu po želji i dva lista lovora. Dodajte vode po potrebi. Na zagrijanom maslinovom ulju popržite isjeckani luk i dodate ga u juhu. U međuvremenu priredite "pešt": sitno narežite slaninu, češnjak i peršin i spojite ih u jednu smjesu. Smjesu nastavite sjeckati sve dok ne dobijete gusti jednolični "pešt". Dodajte ga u juhu, poklopite i pustite da kuha. Pri kraju kuhanja, kad je grah omekšao, stavite u uzavrelu slanu vodu kuhati tjesteninu. Tjesteninu procijedite, isperite hladnom vodom i dodajte u juhu s grahom. Kuhajte još nekoliko minuta.
Paštu-fažol poslužite zajedno s mariniranom ribom.
Energetska vrijednost:
Nutritivne vrijednosti:
bjelančevina 27,4 g
ugljikohidrata 45,5 g
biljnih vlakana 14,1 g
ukupno masnoća 21 g
zasićenih masnoća 6,3 g
višenezasićenih masnoća 3,4 g
natrija 118 mg
ugljikohidrata 40%,
bjelančevina 22%,
masnoća 38%