Nazad na početnu

Pašta-fažol na brujet od skuša

Odličan ručak za veliku obitelj

01:30
4 osobe
Lako

Nutritivne vrednosti

bjelančevina 27,4 g
ugljikohidrata 45,5 g
biljnih vlakana 14,1 g
ukupno masnoća 21 g
zasićenih masnoća 6,3 g
višenezasićenih masnoća 3,4 g
natrija 118 mg

Udio u ukupnom energetskom unosu:

ugljikohidrata 40%,
bjelančevina 22%,
masnoća 38%

Sastojci

Sastojci za brujet:

  • 50 dag svježih skuša (ili druge plave morske ribe)
  • 10 dag luka
  • 10 dag svježih rajčica
  • 10 dag mrkve
  • 5 dag korabe
  • 5 dag brokule
  • 5 dag korijena celera
  • 5 dag korijena peršina
  • 1 list kelja
  • 3 cijela češnja češnjaka
  • papar u zrnu i sol
  • 1 mala žlica maslinovog ulja
  • 1,5 dl bijelog vina
  • sok od 1 limuna
  • svježeg mljevenog papra
    • 45 dag graha
    • 10 dag bijele slanine
    • svježeg lista per&scaron,ina (obilato)
    • 4 če&scaron,nja če&scaron,njaka
    • 10 dag luka
    • 1 žlica maslinovog ulja
    • papar u zrnu
    • lovorov list
    • 15 dag sitnije tjestenine
    """

Priprema

Priprema:

1. Ribu očistite i operite, pa je stavite u veću posudu za kuhanje. Dodajte očišćeni i oprani luk, mrkvu i rajčicu u komadu. Očistite i operite korijenje celera i peršina, nasijecite na veće komade i dodajte u posudu. Dodajte korabu koju treba oguliti i nasjeckati na komade. Za kraj ubacite očišćeni češnjak, papar u zrnu i sol, maslinovog ulja i vino. Zalijte vodom do najviše 1,5 l i stavite kuhati. Kad zakuha, smanjite vatru, poklopite posudu i kuhajte do trenutka kad se riba skuhala (20 do 25 min). Juhu procijedite u veću posudu. Povrće iz juhe dobro propasirajte i dodajte u procijeđenu juhu. Kuhanu ribu pripremite za marinadu: odvojite glave i repove i svaku razdijelite na polovice. Polovice pažljivo očistite od kostiju i kože i posložite u posudu. Polijte sokom od limuna, maslinovim uljem i pospite s malo svježe mljevenog papra. Ovako pripremljenu ribu poslužite uz paštu-fažol.

2. Grah preko noći namočite u vodi (ili upotrijebite grah iz konzerve), ocijedite ga i isperite. U posudu s pripremljenom juhom stavite kuhati grah, dodajte papra u zrnu po želji i dva lista lovora. Dodajte vode po potrebi. Na zagrijanom maslinovom ulju popržite isjeckani luk i dodate ga u juhu. U međuvremenu priredite "pešt": sitno narežite slaninu, češnjak i peršin i spojite ih u jednu smjesu. Smjesu nastavite sjeckati sve dok ne dobijete gusti jednolični "pešt". Dodajte ga u juhu, poklopite i pustite da kuha. Pri kraju kuhanja, kad je grah omekšao, stavite u uzavrelu slanu vodu kuhati tjesteninu. Tjesteninu procijedite, isperite hladnom vodom i dodajte u juhu s grahom. Kuhajte još nekoliko minuta.

Paštu-fažol poslužite zajedno s mariniranom ribom.

Energetska vrijednost

2068