Nazad na početnu
Sastojci
- 8-10 jabuka
- 4 žlice kukuruznog sirupa ili meda
- 2 dl vode
- 4 žlice šećera ili prirodnog zaslađivača
- crna boja za hranu
- drvene grančice (za dekoraciju)
Priprema
Priprema
- Recept može napraviti na dva načina. Prvi način je da na pari rastopite tamnu čokoladu i dodate joj crnu boju, a drugi je da sami napravite crni umak.
- U oba slučaja na samom početku operite i obrišite jabuke i uklonite stabljiku. Na mjesto stabljike zabodite drvenu grančicu i ostavite sa strane.
- Na vatri zagrijte šećer (ili prirodni zaslađivač), vodu i kukuruzni sirup (ili med). Miješajte dok se šećer ne rastopi i smjesa postane potpuno glatka pa uklonite s vatre. Probajte umak među prstima kako bi bili sigurni da se šećer skroz otopio.
- Zatim dodajte crnu boju za hranu i dobro izmiješajte. Vratite na štednjak, pojačajte vatru i miješajte. Odmah očistite sve rubove lonca s vodom i čistim kistićem, a kad smjesa počne ključati prestanite miješati jer će se u suprotnom umak kristalizirati.
- Ostavite da kuha dok se ne dosegne 150°C. Zatim maknite s vatre i pažljivo umočite jabuke pa ih stavite na unaprijed pripremljeni papir za pečenje. Ostavite da se hladi barem sat vremena prije posluživanja.