Ovaj zanimljivi recept za vegetarijansku varijantu njoka sadrži svega 6 sastojaka, od kojih je glavni sastojak voće, a upravo bogati okus kruške daje jelu voćnu notu koja savršeno paše uz kiselo vrhnje i sir.
U loncu zagrijte vodu, dodajte sol i ostavite dok ne proključa. Zatim dodajte njoke i kuhajte nekoliko minuta, dok ne isplivaju na površinu.
Za to vrijeme usitnite češnjak, operite i ogulite kruške pa ih narežite na jednake komadiće.
Na tavi rastopite maslac na srednjoj vatri i dodajte češnjak. Kad češnjak dobije zlatnu boju, dodajte kruške, smanjite vatru i kuhajte 4-5 minuta, dok ne omekšaju.
Kruškama dodajte vrhnje i Stilton pa kuhajte na laganoj vatri dok se sir ne rastopi. Dodajte skuhane njoke i malo vode u kojoj su se kuhale da biste razrijedili umak.
Kuhajte 2-3 minute pa sklonite s vatre. Poslužite na tanjurima i dekorirajte s peršinom, naribanim sirom i kruškama ili po želji.