Nazad na početnu
Sastojci
Tijesto:
- 350 g mekog brašna
- 230 g maslaca
- 2 jušne žlice šećera
- 4 žlice hladne vode
- ¼ žličice soli
Nadjev
- ½ kg trešanja
- 3 jušne žlice škrobnog brašna
- 3 jušne žlice šećera
- Prstohvat cimeta
Priprema
Priprema:
- Pomiješajte brašno i maslac, dodajte šećer i sol. Na kraju dodajte žlice hladne vode.
- Na radnoj površini tijesto oblikujte u kuglu te ga podijelite na dva dijela. Veći dio treba biti oko ⅔ tijesta, a manji oko ⅓. Ova dijela umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na sat vremena.
- Trešnje operite i odkoštite, u slučaju da su velike, narežite ih na pola.
- U posudu za kuhanje dodajte trešnje i 1 žlicu vode te kuhajte na srednje jakoj vatri oko 5-10 minuta.
- Pomiješajte škrobno brašno i šećer te dodajte trešnjama. Miješajte par minuta dok se nadjev ne zgusne. Dodajte cimet i ostavite da se nadjev ohladi.
- Pećnicu zagrijte na 175°C. Veći dio tijesta razvaljajte tanko te s njima obložite okrugli kalup za pite za pečenje promjera 2-24 cm.
- Drugi dio tijesta razvaljajte i narežite na 10 do 14 trakica širine oko 2 centimetra.
- Na tijesto s kojim ste obložili kalup nalijte nadjev. Prvih 5 ili 7 trakica paralelno nanesite na nadjev, a ostale trakice posložite tako da podignite svaku drugu traku pa preko preostalih složite jednu traku poprečno. Spustite trakice koje ste podigli, a savijte preostale te posložite drugu poprečnu trakicu. Nastavite tako do kraja sve dok ne dobijete isprepletene rešetke, svojstvene američkim pitama.
- Rub tijesta savijte prema unutra. Pospite pitu šećerom.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta.
- Ostavite da se ohladi.
- Prilikom posluživanja možete dodati još malo šećera ili poslužiti uz šlag i par cijelih trešanja.