Priprema
- U loncu zagrije ulje, dodajte govedinu i ostavite da se kuha 4-5 minuta. Zatim dodajte nasjeckanu mrkve, luk, češnjak, celer. Poklopite i ostavite da se kuha 10-ak minuta, dok povrće ne omekša.
- Za to vrijeme stavite batate da se kuhaju 8 minuta u slanoj vodi. Dok se meso kuha, skuhane batate pomiješajte s 2 dl mlijeka i 20 g maslaca. Miješajte dok ne dobijete mekani, glatki pire
- Zagrijte pećnicu na 180°C. U lonac s mesom dodajte pasiranu rajčicu i povrtni temeljac ili običnu vodu (po želji). Sve dobro izmiješajte pa dodajte origano, timijan, sol i papar. Kuhajte još par minuta.
- Meso sklonite s vatre i prebacite u pleh za pečenje. Velikom žlicom poravnajte smjesu i na vrh stavite pire od batata i ribani sir (po želji). Pecite u zagrijanoj pećnici 15 minuta. Izvadite i kratko ostavite da se hladi.
Poslužite toplo, a za dekoraciju se možete poslužiti vilicom i prije pečenja napraviti valove ili druge oblike na batatu pa posuti sirom i šarenim paprom.
