Nazad na početnu

Mesni složenac s batatom

Tradicionalni engleski recept za složenac bogat je proteinima iz crvenog mesa i vlaknima iz povrća, a u kombinaciji s vitaminima i mineralima iz batata čini savršeno uravnotežen obrok za cijelu obitelj!

00:45
4 osobe
Lako

Sastojci

  • 500 g mljevene govedine
  • 600 g batata
  • 3 mrkve
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 stabljike celera
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 100 g pasirane rajčice
  • 2 dl povrtnog temeljca (povrtna kocka rastopljena u vodi)
  • 1 žličica origana
  • 1 žličica timijana
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • parmezan ili drugi ribani sir (po želji)

Priprema

Priprema

  1. U loncu zagrije ulje, dodajte govedinu i ostavite da se kuha 4-5 minuta. Zatim dodajte nasjeckanu mrkve, luk, češnjak, celer. Poklopite i ostavite da se kuha 10-ak minuta, dok povrće ne omekša.
  2. Za to vrijeme stavite batate da se kuhaju 8 minuta u slanoj vodi. Dok se meso kuha, skuhane batate pomiješajte s 2 dl mlijeka i 20 g maslaca. Miješajte dok ne dobijete mekani, glatki pire
  3. Zagrijte pećnicu na 180°C. U lonac s mesom dodajte pasiranu rajčicu i povrtni temeljac ili običnu vodu (po želji). Sve dobro izmiješajte pa dodajte origano, timijan, sol i papar. Kuhajte još par minuta.
  4. Meso sklonite s vatre i prebacite u pleh za pečenje. Velikom žlicom poravnajte smjesu i na vrh stavite pire od batata i ribani sir (po želji). Pecite u zagrijanoj pećnici 15 minuta. Izvadite i kratko ostavite da se hladi.

Poslužite toplo, a za dekoraciju se možete poslužiti vilicom i prije pečenja napraviti valove ili druge oblike na batatu pa posuti sirom i šarenim paprom.