Nazad na početnu

Mafini s jabukom i cheddarom

Fini mafini, recept je prilagođen dijabetičarima.

00:45
4 osobe
Lako

Nutritivne vrednosti

Nutritivne vrijednosti po osobi:

Kalorije 111 (28% kalorija iz masti)
Proteini 5 g
Masti 4 g
Zasićene masti 1,4 g
Ugljikohidrati 15 g
Dijetalna vlakna 1 g
Kolesterol 58 mg
Natrij 160 mg

Sastojci

  • 1 jabuka, kao što je Pippin, Granny Smith, ili Fuji oguljena i sjeckana
  • 1/3 šalice naribanog cheddar sira
  • 2 velika jaja
  • 1 čaša brašna
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1 čaša niskomasnog (1%) mlijeka
  • 1 žlica light margarina

Priprema

Priprema:

Prethodno zagrijati pećnicu na 220°C. Nauljite 8 kalupa. Stavite 1 žlicu jabuka i sira na dno svakog kalupa. Miksajte jaja, brašno i sol. Dodajte mlijeko i margarin i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Napunite dvije trećine kalupa sa tijestom. Pecite 15 minuta, smanjite temperaturu pećnice na 170°C i nastavite peći još 20 minuta dok se mafini ne napuhnu i dobiju zlatno smeđu boju. Ohladite najmanje 15 minuta, zatim izvadite iz kalupa.

Energetska vrijednost

111