Nazad na početnu

Loptice od patlidžana

Sastojci su dovoljni za 20 - 25 loptica

01:00
4 osobe
Lako

Sastojci

  • 3 patlidžana (800-1000 g)
  • 2 kruščića (1-2 dana stara)
  • 2 jaja
  • 80 g parmezana
  • 1 češanj bijelog luka (na sitno isjeckan)
  • ½ buketića friškog peršuna
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • ulje
  • sol i papar

Priprema

Priprema

Patlidžane isjeckati na male kockice i staviti da se kuhaju u ključalu vodu. Nakon 10 min. izvaditi kockice i staviti ih na kuhinjski papir da se ocijede i ohlade. Stare kruščiće natopitii vodom da omekšaju i izgnjecčti ih. U veću zdjelu staviti kruščiće, jaja, parmezan, bijeli luk i krušne mrvice i dobro promiješati. Dodati kockice patlidžana (važno je da budu suhe) u ovu masu i dobro vilicom izgnječiti. Dodati sol i papar. Smjesu ostaviti 30 min. u frižider.

Od ohlađene smjese formirati (rukom ili sa dvije žlice) male loptice velicine oko 3-4 cm. Loptice peći u tavi na vrelom ulju dok ne porumene.

Loptice mozete jesti hladne ili vruće, kao prilog ili uz salatu.