Nazad na početnu

Lagane lazanje s povrćem

Lazanje od špinata i tikvica lagano su i ukusno vegetarijansko jelo s niskim udjelom ugljikohidrata i bez glutena.

01:10
4 osobe
Lako

Sastojci

  • 4 tikvice, rezane po dužini
  • 600 g špinata
  • 400 g umaka od rajčice
  • 1 luk, nasjeckan
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 dl maslinovog ulja
  • 20 g bosiljka, nasjeckanog
  • 150 g ricotta sira
  • 1 jaje
  • 50 g parmezana
  • 1 mozzarella, narezana
  • 1 žlica peršina, usitnjenog
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra

Priprema

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 190°C. Na vatri zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i kuhajte 4-5 minuta dok ne porumeni. Dodajte češnjak i pecite na laganoj vatri.
  2. Dodajte umak od rajčice, sol i papar i kuhajte na 20-ak minuta, povremeno miješajući. Maknite s vatre, dodajte bosiljak i špinat i dobro izmiješajte.
  3. Na limu za pečenje rasporedite komade tikvica i pecite ih 7-8 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite da se hladi par minuta i uklonite papir za pečenje na kojem se pokupila tekućina iz tikvica.
  4. U posudi izmiješajte ricottu, parmezan i jaja. U lim za pečenje stavite umak, zatim poredajte tikvice i pospite sirom i ponavljajte dok imate sastojaka, a na vrh stavite naribanu mozzarellu. Pecite 30 min, izvadite da se kratko ohladi, pospite peršinom i poslužite.

Tikvice su idealne za mršavljenje jer su pune vitamina, magnezija, kalija, bakra i fosfora, a sadrže i omega-3 masne kiseline, cink i proteine.