Nazad na početnu

Lagana čokoladna torta

Niskomasna čokoladna torta u kojoj ćete sigurno uživati.

00:50
4 osobe
Lako

Nutritivne vrednosti

Nutritivne vrijednosti po osobi:

180 kalorija
5g proteina
27g ugljikohidrata
7g masti
3g zasićenih masnoća
1g vlakana
18g šećera
0,33g soli

Sastojci

  • maslac za podmazivanje
  • 3 velika jaja
  • 85g šećera
  • 70g glatkog brašna
  • 1 žlica kukuruznog brašna
  • 2 žlice kakaa
  • ½ žličice praška za pecivo
  • Punjenje i glazura

  • 25g tamne čokolade, sjeckane (nemojte koristiti čokoladu sa 75% kakaa jer glazura će biti gorka)
  • 1 žlica jake crne kave
  • 100g light mekog sira
  • 100g niskomasnog jogurta
  • 2 žlice šećera za glazuru
  • Dekoracija

  • 15 g tamne čokolade, sjeckane

Priprema

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Lagano namastite papir za pečenje na limu. Umutite jaja i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Mješavina će imati volumen i biti dovoljno gusta da ostavi trag na površini.

2. Brašno, kukuruzno brašno, kakao i prašak za pecivo umiješajte nježno u smjesu pomoću velike metalne žlice. Podijeliti na dva lima za pečenje, lagano raširite smjesu do rubova, a zatim pecite 15-20 min. Ostavite da se ohladi 5 min, izvadite.

3. Za ukrašavanje, zagrijte u mikrovalnoj čokoladu i kavu na 20-30 sekundi dok se čokolada ne istopi. Lagano promiješajte i pustite da se ohladi. Miksajte mekani sir s jogurtom i šećerom dok ne dobijete glatku smjesu. Polovicu smjesu stavite u malu zdjelu i razmutite otopljenu čokoladu i stavite na stranu. Stavite jedan kolač na tanjur za posluživanje i premažite ga sa smjesom u kojoj je jogurt. Pokrijte sa ostalim dijelom torte, a zatim nanesite smjesu čokolade i jogurta preko vrha.

4. Da biste završili, zagrijte u mikrovalnoj 15g čokolade oko 20 sekundi dok se na rastopi. Miješajte nježno dok ne postane glatka, onda prelijte preko torte.

Energetska vrijednost

180